MINDFUL BEVALLEN

 

 

✓ Wens je graag verbinding met je kindje maar heb je ook schrik voor de bevalling?
✓ Zoek je antwoorden hoe je beter met de pijn om kan gaan?
✓ Zou je graag leren ontspannen op momenten dat de controle wegvalt?
✓ Wil je bevallen op een wijze die overeenkomt met jouw wensen?

✓ Wil je deskundig advies over wat er in je lichaam gebeurt als de bevalling start? 

✓ Verliep je vorige bevalling niet zoals je gehoopt had? 

Dan biedt mindful bevallen je de kans om te leren ontspannen in de onrust.

 

Van de bevruchting tot de ontwikkeling van een perfecte kleine baby in je buik: je lichaam doet het allemaal zelf. Ook de bevalling komt vanzelf op gang. Je bekken, baarmoeder en talloze hormonen zijn zo verfijnd ingesteld dat je lichaam zelf bepaalt wanneer de weeën beginnen, hoe lang ze duren, hoe je ontsluit, hoe je moet persen, ...Het is werkelijk een wonder van de natuur.  

 

Je gevoelens, gedachten en emoties zijn van groot belang tijdens de bevalling. Je lichaam wil rust en kalmte. Als jij het gevoel hebt dat je veilig bent zal je lichaam daar ontspannen op reageren.  Angst, onzekerheid en paniek worden geïnterpreteerd als gevaar en dan valt soms alles letterlijk stil. Veel aanstaande mama's en hun partners hebben schrik voor de pijn,  de onmacht, de slapeloze nachten, het ouderschap en de verantwoordelijkheid. Al deze stressvolle gedachten kunnen de lichamelijke spanning vergroten. Het belemmert de aanmaak van oxytocine, het hormoon dat de weeën stimuleert. 

 

Uiteraard doet het pijn als de baarmoederspieren gespannen samentrekken. Het is nodig om te ontsluiten. Maar hoe meer spanning en onrust je ervaart hoe meer je spieren daarop reageren en je de pijn nog veel intenser aanvoelt. 

 

Het doel is om zoveel mogelijk omstandigheden te creëren die jou rust en kalmte brengen. Een baby krijgen is een heel goede gelegenheid om mindfulness te leren en te ontdekken hoe diepe ademhaling, rust, visualisatie en concentratie jouw zelfvertrouwen kunnen helpen. Het vergroot ook de verbondenheid met je partner en je kindje.  

 

De nadruk ligt bij mij op bewust, in vertrouwen en rustig bevallen. Dat betekent ook volgens  jouw wensen, ook als dat inhoudt dat je pijnbestrijding wenst. Door technieken als aanraking, rebozo, meditatie en massage, help ik je lichaam om te ontspannen. Mijn focus ligt trouwens op jou en de partner die de bevalling zal bijwonen.