De oorsprong van Bliss ligt in de mantra Sat - Chit - Ananda uit het oude Sanskriet.

Deze wijze woorden staan voor Bestaan, Bewustzijn en Gelukzaligheid.

Accepteer waar jij innerlijk bent op dit moment (Sat). Als je enkel reageert zoals je het vroeger deed, dan heet dat recycleren.  Als je echter toegang krijgt tot je bewustzijn (Chit), kan jouw levensenergie

iets nieuws toevoegen aan het leven. Dan kom je op de juiste plek. Dan komt de beloning van binnenuit en transformeer je.  Je bent dan in de flow omdat je de flow bent (Ananda/Bliss).

Wat zal ik je vertellen?

Ik beleef de wereld op gevoelsniveau. Dat kan lastig zijn, maar het is tegelijk prachtig en nu mijn kracht. Jarenlang was ik onzeker over wat ik voelde. Nu mag het er helemaal zijn!

 

Ik heb leren voelen hoe ik zelf mijn energie kan doen stromen door bewust te kiezen voor hartademhaling en momenten van stilte in te bouwen. Dan komt mijn hart in lijn met mijn hoofd en bekken en voel ik me heel goed. Dan zit ik in 'flow' - mijn spontane zelf-. Dan gaat mijn levensenergie (Qi) volop stromen.

 

Klinkt vreemd? Het lichaam is in de eerste plaats een energiesysteem. Het neemt energie op en ontlaadt. Onze energiehuishouding is dus een belangrijke sleutel voor onze fysieke, mentale, spirituele en emotionele gezondheid. Die kennis wil ik heel graag delen. Mensen ondersteunen in dit proces, daar ligt mijn passie. 

 

Niets maakt me gelukkiger dan de mensen om wie ik geef te inspireren en hen aan te moedigen hun doelen na te streven. En ja, ik heb een goed gevoel voor humor. Het heeft mij al vaak geholpen om mezelf of uitdagende levenssituaties met een dosis lichtheid te benaderen.  Geef toe: samen lachen schept een band en werkt ontspannend. Onszelf een beetje relativeren, toch?

 

Als je heelt kom je vanzelf in je levensenergie

 

Veel van onze energie zit 'vast' op een onbewust niveau, kwetsuren uit ons verleden, kindertijd, jeugd, werksituatie, relaties, etc. Die kwetsuren bepalen echter veelal hoe we denken en wat we (nog kunnen) voelen! Onbewust blokkeren we onszelf omdat we denken dat we dan de wereld beter aankunnen. Zo gaat onze levensenergie vastzitten (chronische pijn, stress, depressie, angst, ...). Het volstaat dan niet om hard te proberen om positieve gedachten te denken en zo je emoties te veranderen. Chronische stress en spanning blijven actief 'hangen' in je bindweefsel (fascia), in je spieren en gewrichten of je zenuwstelsel (depressie, angst) en de organen. Het vraagt kennis en ervaring om die delen te leren 'loslaten' of 'helen'. 

 

Ik ben op eigen blokkades en trauma's gestoten die heling vroegen. Het was ervaren dat ik steeds dezelfde patronen doorliep en mezelf onnodig saboteerde. Vastzitten in mijn eigen overtuigingen omdat ze je jarenlang gediend hadden als een 'copingmechanisme'.

Heling voor mij is met liefdevolle aandacht je eigen wonden aankijken. Stilte inbouwen. De pijn, angst, schuld of schaamte aankijken. Ze helemaal doorvoelen (hoe ongemakkelijk ook) en met zachtheid naar kijken. Het is een proces dat samengaat met loslaten, ook wel 'spiritueel ontwaken' genoemd.   

 

Verbinding maken met mijn ware zelf. Ik deed er jaren over om te ontdekken hoe dat in elkaar zit. Ik leerde geleidelijk om me kwetsbaar op te stellen. Niet meer 'inslikken' of altijd 'de sterke' zijn. Accepteren dat je eigen mislukkingen en teleurstellingen bij het leven horen, net zoals groeien. Mezelf leren vergeven ook. Compassievol zijn. Dan begint het troosten en kom je in transformatie: de poort naar innerlijke vrede en emotionele stabiliteit. 

 

Ik geloof erin dat iedereen een uniek pad heeft om te volgen in dit leven. Je eigen ziel omarmen om dichter bij jezelf uit te komen, is een moedig geschenk aan jezelf. Bij momenten was het proces loodzwaar (ja loodzwaar). Het was steeds weer onthechten van mijn ego en overtuigen, die mijn vrijheid onnodig beperkten.

 

Dankzij meditatie, yoga, schrijven, in de natuur zijn, reizen en dansen tracht ik nu ten volle te leven. Herhaling is zo belangrijk om verandering te krijgen. Voldoende variatie of afwisseling in de dingen laden me op. Iets wat me een goed gevoel geeft zoals yoga, dans, muziek, lopen, ... zou ons onbewust aan het kloppend hart van onze moeder in de baarmoeder herinneren. Prachtig toch? 

 

Zelfliefde. Dat is ook grenzen stellen, je mening geven, vragen om wat je nodig hebt en tijd vrijmaken voor plezier en sociale contacten. Mijn yogamat is mijn spiegel. Ik kom er mezelf tegen, mijn lichaam  maar ook mijn blokkades. Op de mat leer ik loslaten, en dankbaarheid en blijdschap voelen voor wat er is.  Want het leven leert ons telkens dezelfde les in andere situaties tot we voor altijd onze essentie koesteren als onze beste vriend(in). 

 

Zelf zwanger worden was een pittig proces

 

Ik ben mama van twee prachtige dochters. Ik ben zo dankbaar dat ze er zijn. Ze leren me hoe mooi het kan zijn om te luisteren, te verbinden en samen oplossingen te bedenken. 

 

Zwanger worden verliep bij mij als een hordeloop. Ik kreeg bij mijn eerste zwangerschap een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en moest in allerijl geopereerd worden. Het gebeurde na een intens medisch proces om zwanger te worden dat al 2 jaar duurde. Toen (2009) viel alles letterlijk stil. Ik zat maandenlang in een overlevingsmodus.  Het was een lange weg om weer vertrouwen te krijgen in mijn lichaam.  Dankzij zelfheling, mindfulness, gepaste voeding en accupunctuur kon ik langzaam weer vertrouwen op mijn lichaam en mezelf. Mijn twee volgende zwangerschappen waren een medische mallemolen (IUI en IFV) en uiteindelijk zijn ze toch een ultiem geschenk. Mijn lichaam kreeg het wel telkens heel zwaar. Bij mijn tweede bevalling (2017) maakte ik gebruik van hypnobirthing (hypnose-focus) en yoga. 

 

 

Kennis en ervaring

.....Als leren nooit ophoudt....

 

Je kan veel schoolse kennis opdoen maar niets evenaart de lessen die het Leven je biedt. Ik verdiepte me de afgelopen jaren in het thema van Heling en Universele Energie (5D) en begon boeken te lezen van onder andere Louise Hay, Deepak Chopra, Brené Brown, Eline Vrolijk en Alberto Villoldo - en ik snap het eindelijk. Na al die jaren van zoeken en hopen werd ik geleid naar de inspiratie en informatie die ik nodig had om van zoeker naar gelovige over te gaan. 

 

Ik volgde verschillende opleidingen en retraites op het gebied van mindfulness en energiewerk.

In 2010: Mindfulness Based Stress Reduction bij Breathworks in Gent

In 2016: Opleiding tot Doula of geboortecaoch

In 2020 volgde ik in Frankrijk een retraite 'Natural Horsemanship' en startte ik met Hatha en Yin Yoga.

In 2021 dook ik in de Masterclass Unleashing of Potential:optie Bewust Momentum, focus, intentie en transformatie (2022) 

In 2021 ben ik naar Noorwegen gegaan voor een diepe persoonlijke reis.

In 2022 volgde ik de retraite 'De weg van de Ziel' in Frankrijk.

 

Postgraduaat (in 2011) Interculturele Communicatie en Diversiteitmanagement aan de hogeschool voor voortgezet onderwijs in Mechelen.

Een masterdiploma in Ontwikkelingsstudies - Conflict and Development (Universiteit Gent) (2003)