Sinds mensenheugenis worden vrouwen als ze moeder worden, verzorgd en gekoesterd.

 

Generaties lang al laten vrouwen zich door andere vrouwen bijstaan tijdens de bevalling. Doula's zijn al lang een vaste waarde bij geboortes in onder meer de Verenigde Staten. en het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Polen, Spanje, Nederland, Frankrijk, Duitsland en steeds vaker in België.

 

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die voldoende steun krijgen en kalm zijn ook beter bevallen met minder kans op een keizersnede, minder pijn ervaren en de bevalling minder lang duurt.

 

Doula's of geboortecoachen zijn een prachtige aanvulling op het werk dat vroedvrouwen doen. 

 

Doula's zijn geen vroedvrouwen. Een vroedvrouw is medisch geschoold. Vroedvrouwen die in ziekenhuizen werken kunnen niet constant aanwezig zijn tijdens een groot deel van de arbeid en bevalling. Ze hebben de verantwoordelijkheid om alle mama’s en baby’s op medisch vlak bij te staan.

 

Doula's zijn het best te vergelijken met coachen. Ze voorzien persoonlijke één-op-één begeleiding op jouw maat. Ze nemen de emotionele, spirituele en fysieke  aspecten voor hun rekening. Ze begrijpt de fysiologie van de geboorte en de emotionele behoeften van een vrouw tijdens de geboorte. Ze helpt je met technieken om je vraag helder te  krijgen, om te focussen en gaat daarbij oplossingsgericht en positief te werk. Ze overlegt met het zorgpersoneel en begeleid je doorheen het hele proces. 

 

Vlaanderen maakt net als de rest van de wereld stilaan kennis met het beroep van doula. De Vlaamse Federatie van Doula's professionaliseert het beroep van deze geboortecoachen steeds meer. Ook ik ben opgeleid door de Federatie. 

 

Alles vertrekt daarbij van het perspectief van de wijsheid van je eigen lichaam en je eigen aangeboren wijsheid om in alle rust de beslissing te  maken die goed aanvoelt. Je leert dieper connectie te maken tussen lichaam, geest en hart. Er is vandaag veel bewijs dat aantoont hoe geboortedoula's de resultaten op een natuurlijk bevalling verbeteren.

 


Een focus op mensenrechten voor vrouwen en kinderen. 

 

De omstandigheden waarin je zwanger wil worden en je baby wil krijgen behoren ook tot het recht om eigen keuzes te maken.

Iedereen heeft recht op de hoogst haalbare standaard van reproductieve gezondheidszorg.

 

Bevallen maakt je kwetsbaar

Net daarom moet je waardigheid op dit sleutelmoment extra beschermd worden. Je hebt recht op zorg die je lichamelijke en seksuele integriteit respecteert in een psychologisch veilige omgeving. Je hebt recht op pijnbestrijding als je dat wil (bad, ruggenprik of andere opties).

 

Recht op vrijheid van discriminatie

Iedereen heeft recht op toegang tot dezelfde zorgopties en steun. Toch lopen zwangeren en baby’s van kleur of zonder papieren overal meer kans op (fatale) ellende. Goede zorg is cultuursensitief en aangepast aan je behoeften als zwangere, ook als je een handicap hebt, een hoger BMI of HIV, niet in binaire genderhokjes past, kansarm of niet hetero bent.

Het recht op privacy wil zeggen dat je medische informatie van jou is. Maar ook Recht op volledige informatie is een mensenrecht.

Een handig geïllustreerde folder over je rechten vind je hier: 

https://lecoeuramareebasse.files.wordpress.com/2018/03/plooifoldertje.pdf

 

Ook de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) doet aanbevelingen over de zorg tijdens een bevalling. https://www.who.int/reproductivehealth/topics/maternal_perinatal/intrapartum-care-infographics/en/