ALS HET GOUDEN UUR EVEN UITGESTELD MOET WORDEN


6u. Ik wandel de ziekenhuiskamer binnen. De weeën zijn al een paar uur eerder begonnen.
We brengen de aandacht naar binnen.

IN BAD KOMEN DE WEEËN ECHT GOED OP GANG
Ze worden intenser en komen sneller na elkaar. Ik begeleid mama zodat ze haar adem efficiënt aanwendt (hypnobirthing). We werken toe naar complete overgave zodat de hormonen, de spieren, de baby, elke vezel in haar lijf optimaal kunnen samenwerken.

 

ALS STILTE EEN ONDERDEEL VAN DE RUST IS
Mama legt alle aandacht op die gigantische transitiefase van haar lichaam. Een ontspannen mama bevalt beter. De pieken worden intenser, lang en sterk. Ze gaat door, omringd door haar partner die haar in stilte aanmoedigt en hydrateert. Het tempo mag omhoog. We gaan bewegen op handen en knieën om de baby te helpen meer naar beneden te positioneren. Mama wiegt intuïtief haar heupen en brengt ruimte in haar bekken. Ze volgt haar moederinstinct nu al.

 

ALS ZE UREN ZO DOORGAAT
Ik moedig haar aan, zet haar in haar (oer)kracht, breng haar telkens weer naar een ademhaling die meegaat met de zwaartekracht en rust brengt.Na enkele uren is ze echt doodop maar ze geeft nooit op. Ze mag dan eindelijk beginnen persen. En een klein uur later is ze er. Dit. klein. Wonder. Ontlading. Opluchting. Liefde. De ontmoeting

ALS DE PLANCENTA TE LANG OP ZICH LAAT WACHTEN, wordt er beslist dat mama medisch geholpen moet worden. Ze heeft een aanzienlijke bloeding en de placenta moet nu echt gaan komen. Ze wordt begeleid naar de operatiekamer. Iedereen blijft rustig maar tegelijk voel je ook de bezorgdheid en voelt het als brute pech. Een tackle op het einde.

 

DE LIEFDEVOLLE BLIK VAN PAPA
Papa en ik blijven achter met de kleine baby. We spreken de baby afwisselend liefdevol toe en vertellen haar over haar mama. De onvergetelijke blik van papa naar het meisje in zijn armen. Ook de vroedvrouwen leven mee. Na heel lang wachten komt mama terug en wordt ze herenigd met haar kindje.

 

HET GOUDEN UUR kan nu echt starten.
Eindelijk skin-to-skin. We halen allemaal opgelucht adem. Als ik dan zie hoe twee mensen eindelijk die magische reis kunnen verderzetten, weet ik dat het goed komt en vertrek ik in stilte.

 

Bevalling van P en L in het AZ Groeninge Kortrijk juni 2023


Andere verhalen volgen nog.