Mindful Vredeswerk

V o e l  j i j  d a t  o o k ?

 

Dat er maatschappelijk grote veranderingen bezig zijn? Dat mensen het anders willen? Bewuster, eerlijker, vertrekkend van meer gelijkwaardigheid? We zoeken steeds vaker naar wat ons als mens VERBINDT. We kijken de ravage aan en stuk voor stuk leggen we de puzzel weer samen.

Wie mij kent weet dat mensenrechten en gelijkwaardigheid belangrijke thema’s zijn in mijn leven. Ik geloof rotsvast dat het beoefenen van meer bewustzijn van onze emoties, gevoelens en gedachten, ook de wereld langs buiten verandert. Bliss is een initiatief dat naast het ‘mens-zijn’ ook rond mensenrechten werkt. 

foto: aan het werk in het vluchtelingenkamp van Duinkerke 2020


Stress door maatschappelijke ongelijkheid-racisme of discriminatie 

 

Stress door racisme of discriminatie heeft een zware impact.

Het is zorgwekkend dat veel mensen die last alleen dragen. Ze dragen de wonden in hun lijf en op elk gebied in hun leven kan dat invloed hebben, inclusief hun lichamelijke en mentale gezondheid. Racisme en discriminatie kunnen leiden tot trauma want langdurige blootstelling aan stress heeft hetzelfde effect als trauma.

🍀Let wel. Ik besef heel goed dat ik zelf wit ben, en daardoor geen eerste hand ervaring heb met raciale stress. Maar, ...ik heb wel 18 jaar gewerkt voor een Belgische mensenrechtenorganisatie waarin ik misschien wel duizend gesprekken heb gevoerd met mensen die wel ervaring hadden met discriminatie of racisme. Om vervolgens ook duizend gesprekken te voeren met mensen en organisaties die als 'dader' worden aanzien en (on)bewust racistisch of discriminatoir gedrag tolereerden. In 2015 en enkele jaren daarna heb ik bijstand verleend in de vluchtelingenkampen van Duinkerke en Calais. 

🍀Die alledaagse ervaringen, ... in de bus, op straat, het werk, de sportclub, de school, in de zoektocht naar een woning.  Op individueel en collectief vlak is de schade aanzienlijk. Ik zag vooral hoe mensen in de eerste plaats willen (h)erkend, gehoord en serieus genomen worden. Om dan, stilaan vanuit rust en verwerking, te gaan kijken hoe ze best reageren. Daar ligt maatschappelijk nog heel veel werk.

 

🍀Mindfulness kan een sleutel zijn in dat proces! Het helpt ons in balans te blijven bij onze eigen onzekerheden. Maar ook op maatschappelijk vlak kan mindfulness de samenleving vooruithelpen. Meditatie en dialoog (alleen of in groep) betekenen niet dat je onvrede ontwijkt of zomaar accepteert. Het helpt wel om de dingen helder te zien en te begrijpen wat er van moment tot moment in onze binnen- én buitenwereld gebeurt. En dan kunnen we op een diepe manier bewuste keuzes maken over wie we willen zijn.

 

🍀Yess! Jawel! Heel zeker! Die visie wil ik mee uitdragen. Ik sluit me dan ook graag aan bij andere organisaties en specialisten die zich daar samen met mij willen voor inzetten. En ik geloof dat jullie er zijn! So let's work together ♡

 


Interview voor Zwijgen is Geen Optie in 2018 over het beeld van mensen op de vlucht en het werk in de kampen van Duinkerke en Calais

Wil je het interview bekijken of de podcast beluisteren? https://zwijgenisgeenoptie.be/sofie-dhulster/